| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tomek Użytkownik
|
Wysłany: 27 Maj 2008 04:56 pm Temat postu: zadanie egzaminacyjne nr 3 |
|
|
| Mam pytanie: Czy jeżeli silniki zgaśnie podczas wykonywania zadania egzaminacyjnego nr 3 ( jazda na wzniesieniu) to czy można powtórzyć manewr czy jest to koniec egzaminu? Proszę o wskazanie odpowiedniego miejsca w przepisach. Dzięki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
-maro- Instruktor
|
Wysłany: 27 Maj 2008 10:56 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co ja pamiętam to przy zadaniu egzaminacyjnym nr 3 czyli przy ruszaniu na wzniesieniu pojazd nie powinien cofnąć się więcej niż 0,2 m, a silnik nie powinien zgasnąć - osoba egzaminowana w trakcie wykonywania tego manewru po zatrzymaniu pojazdu na wzniesieniu zaciąga hamulec awaryjny, a następnie rusza do przodu zwalniając go.
Na placu manewrowym przerwanie egzaminu następuje po:
* stworzeniu bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia lub życia osób!
* po przejechaniu kołem przez linie wyznaczające zewnętrzne krawędzie stanowisk!
* po najechaniu na pachołki lub tyczki!
Co prawda w opisie zadania jest napisane, że "silnik nie powinien zgasnąć"a to nie jest równorzędne z określeniem "nie może" co by dyskwalifikowało zdającego i skutkowało wynikiem negatywnym egzaminu.
Tak więc jeżeli zgaśnie samochód pierwszy raz to dozwolona jest "korekta"
Takie jest moje zdanie - być może się mylę, ale raczej nie sądzę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Włodek Instruktor 
|
Wysłany: 31 Maj 2008 11:56 am Temat postu: |
|
|
Też tak uważam ale dobrze byłoby aby wypowiedział się RADWAN _________________ Pozdrowienia
Spokojny instruktor z Zagłębia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
-maro- Instruktor
|
Wysłany: 01 Cze 2008 12:21 am Temat postu: |
|
|
Potwierdzenie moich słów z wypowiedzi takiego autorytetu jaki widzę po Twoich wypowiedziach na forum to dla mnie komplement
Dzięki i wielki szacunek  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
KierowcaBombowca Instruktor 
|
Wysłany: 14 Lut 2010 02:56 pm Temat postu: |
|
|
Oj aż dziw bierze że instruktorzy nie znają (bo nie sa ich pewni) zasad egzaminowania. A wszystko jest jasno i przejrzyście podane w rozporządzeniu
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2009/0653.htm
Dla placu manewrowego:
p.4 Zachowaniem osoby egzaminowanej swiadczącym o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest:
1) działanie mogące skutkować stworzeniem zagrożenia dla zdrowia lub życia osób;
2) przejechanie kołem przez linie wyznaczajace zewnętrzne krawędzie stanowisk;
3) najechanie albo potrącenie pachołka lub tyczki;
4) dwukrotne nieprawidłowe wykonanie zadania płynne ruszanie i jazda pasem ruchu do przodu i do tyłu
I nic tam nie ma o zgaśnięciu silnika przy jeździe na wzniesieniu. Jeśli coś nie przerywa egzaminu to mamy dwa pola do zaznaczenia wyniku negatywnego. I dopiero te dwa pola dają końcowy negatywny. Obojętnie czy w ustawie było by "nie powinien" czy "nie może". Bo zasady przerwania egzaminu są jasno określone. Dopuki egzamin trwa to jest druga próba do wykorzystania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Włodek Instruktor 
|
Wysłany: 20 Mar 2010 09:28 pm Temat postu: |
|
|
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury
z dnia 27 października 2005 r.
w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów
INSTRUKCJA PRZEPROWADZANIA EGZAMINÓW PAŃSTWOWYCH NA PRAWO JAZDY LUB POZWOLENIE
Zasady przeprowadzania egzaminu praktycznego
.......
§ 9. 1. Egzamin praktyczny polega na:
1) wykonaniu na placu manewrowym zadań określonych:
a) w tabeli 2, z zastrzeżeniem pkt 2 - zgodnie z techniką kierowania pojazdem i kryteriami określonymi w tabeli 4, jeżeli osoba jest egzaminowana w zakresie jednej z kategorii prawa jazdy,
........
Tabela 4
Poz. Poz. zadania z tabeli 2 Kryteria
1 2 3
1 1 1) sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów pojazdów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu drogowego - osoba egzaminowana musi zaprezentować, że potrafi sprawdzić:
a) poziom oleju w silniku (osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać gdzie i przy użyciu jakich przyrządów sprawdza się poziom oleju w pojeździe),
b) poziom płynu chłodzącego,
c) poziom płynu hamulcowego,
d) poziom płynu w spryskiwaczach - osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać zbiornik i po jego otwarciu stwierdzić obecność płynu,
e) działanie sygnału dźwiękowego,
f) działanie świateł zewnętrznych pojazdu,
- odpowiednio jeżeli występuje,
2) właściwe ustawienie fotela, lusterek, zagłówków i zapięcie pasów bezpieczeństwa, (jeżeli pojazd jest w nie wyposażony), sprawdzenie czy drzwi pojazdu są zamknięte,
- w lewym lusterku kierowca powinien widzieć lewy bok pojazdu i lewy obszar przestrzeni za pojazdem
- w prawym lusterku kierowca powinien widzieć prawy bok pojazdu i prawy obszar przestrzeni za pojazdem,
- zagłówki powinny być ustawione blisko za głową na wysokości głowy,
- odpowiednio jeżeli występuje,
3) upewnienie się o możliwości jazdy,
- wykluczenie prawdopodobieństwa spowodowania zagrożenia w ruchu drogowym,
- ocena sytuacji wokół pojazdu.
4) płynne ruszenie,
- opuszczenie dźwigni hamulca awaryjnego,
- łagodne puszczenie sprzęgła, zwiększenie obrotów silnika.
(Tu jeszcze przed aktualizacją - obecnie losowane 2 zadania z poz 111)
6 7 Przy ruszaniu pojazd nie powinien cofnąć się więcej niż 0,2 m, a silnik nie powinien zgasnąć - osoba egzaminowana w trakcie wykonywania tego manewru po zatrzymaniu pojazdu na wzniesieniu zaciąga hamulec awaryjny, a następnie rusza do przodu zwalniając go.
Tak więc jak widać KierowcaBombowca niezbyt wnikliwie przygotował odpowiedź.
cytat : "Oj aż dziw bierze że instruktorzy nie znają (bo nie sa ich pewni) zasad egzaminowania."koniec cytatu _________________ Pozdrowienia
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Mar 2010 01:06 am Temat postu: |
|
|
| Włodek napisał: |
Tak więc jak widać KierowcaBombowca niezbyt wnikliwie przygotował odpowiedź.
cytat : "Oj aż dziw bierze że instruktorzy nie znają (bo nie sa ich pewni) zasad egzaminowania."koniec cytatu |
Co widać ? Cytujesz coś co jest a raczej powinno być powszechnie znane i niewiele wnosi do tematu. Tomek zadał proste pytanie a instruktorzy głowią się nad odpowiedzią wzywając egzaminatora aby rozwiązał zagadkę. Trochę to śmieszne. Sytuacje przerywające egzamin są przecież jasno opisane w ustawie i już o tym pisałem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Włodek Instruktor 
|
Wysłany: 21 Mar 2010 10:30 am Temat postu: |
|
|
| Włodek napisał: | | Też tak uważam ale dobrze byłoby aby wypowiedział się RADWAN |
| KierowcaBombowca napisał: | | ...a instruktorzy głowią się nad odpowiedzią wzywając egzaminatora aby rozwiązał zagadkę. |
Widać zacietrzewienie przesłoniło Ci zdolność trzeźwego myślenia.
Trzeba czytać ze zrozumieniem.
A to, że proszę o udział (nie wzywam) w odpowiedzi egzaminatora (swoją drogą punkt dla Ciebie ,że wiedziałeś, iż to jest egzaminator) świadczy o tym, że jako moderator dbam o jakość odpowiedzi.
A z Twojej odpowiedzi nie wynikało,że wiesz o tym np. co wie -maro-
Stąd Twój cytat w mojej odpowiedzi.
Mam nadzieję, że Twój entuzjazm okazywany na tym forum właściwie ukierunkujesz i Twa wiedza przyda się wszystkim potrzebującym.
Proszę o stonowanie odpowiedzi do meritum sprawy i nie poddawanie się emocjom. Dziękuję! _________________ Pozdrowienia
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Mar 2010 11:28 am Temat postu: |
|
|
Jakim tam emocją, jestem oazą spokoju Ale o takich oczywistych oczywistościach jak kilka punktów (całe cztery) w ustawie określających przerwanie egzaminu na placu manewrowym każdy instruktor powinien wiedzieć. W końcu instruktor uczy ludzi według zasad egzaminacyjnych. Co jeśli kursant zada pytanie jak w pierwszej wiadomości tego wątku ? Co jeśli na egzaminie wewnętrznym (przeprowadzacie go ?) kursantowi zgaśnie silnik przy górce ? Instruktor nie powinien być mniej obeznany w temacie niż egzaminator. Jeśli nie ma wyszczególnionej takiej sytuacji w punktach określających przerwanie egzaminu to oznacza że egzamin nie jest przerywany, czyli mamy drugą próbę. Tyle w tym temacie z mojej strony, pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|